Als opleidingsinstituut staan we graag dicht bij de praktijk. Daarom ga ik als opleidingsadviseur Handhaving ook weleens mee met een BOA op straat. Deze keer mocht ik mee met handhaver Alexander van Beest van de gemeente Vianen.
Rond de klok van 9 meld ik mij op het gemeentehuis van het historische stadje Vianen. Ik word ontvangen door Maarten van Rijn (coördinator en BOA) en Alexander. De dag begint gelijk goed met een lekkere aardbeienslof. Tijdens de koffie vertelt Maarten hoe de handhavingsorganisatie de afgelopen jaren veranderd is en wat momenteel hun aanpak is. Op dit moment is Alexander de vaste BOA van de gemeente en is Maarten in deeltijd aanwezig. Daarnaast hebben ze ook nog 2 stagiaires lopen die momenteel de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid (HTV) volgen.
Per jaar ontvangen en verwerken ze als team Handhaving bij gemeente Vianen zo’n 700 tot 800 meldingen. Dit zijn er erg veel voor een gemeente met nog geen 20.000 inwoners. Blijkbaar weten de burgers Handhaving goed te vinden en dat is een goed teken.
Vandaag ga ik samen met Alexander een heel aantal verschillende en afwisselende meldingen langs en pakken we uiteraard ook de zaken op die we tijdens de ronde signaleren.
We zitten nog maar net in de auto als Alexander al stopt: een mevrouw heeft haar hondje niet aan de lijn. In de binnenstad moet dat uiteraard aangelijnd zijn en Alexander spreekt de vrouw hierop aan. Mevrouw geeft aan dat ze haar hondje zal aanlijnen. Dan loopt ze achter haar hondje aan de hoek van de historische stadsmuur om. Het instinct van Alexander zegt hem dat de vrouw niet aan zijn verzoek voldoet, dus parkeren we ons voertuig en lopen achter haar aan. Het gevoel van Alexander klopt, want het hondje loopt nog vrolijk los over het grasveld achter de stadsmuur. Opnieuw spreekt Alexander de vrouw aan dat ze echt haar hond moet aanlijnen of haar hondje moet oppakken en rechtstreeks terug naar huis moet lopen. Van het gezicht van de vrouw is duidelijk af te lezen dat ze geïrriteerd is. Ze geeft aan dat ze direct naar huis zal lopen. Vervolgens loopt ze gewoon verder. Nu zegt Alexander dat ze direct terug dient te lopen en haar route niet verder kan afmaken. Ook vertelt hij haar dat ze nu echt gehoor moet geven aan zijn verzoek, omdat hij anders genoodzaakt is een proces-verbaal op te maken. De vrouw kiest eieren voor haar geld, pakt haar hondje op en loopt vervolgens terug naar huis.
Hierna vervolgen we onze rit naar de meldingen waarnaar we op weg waren. Het zou gaan om enkele campers die te lang langs de openbare weg zouden staan. Na controle blijken alle voertuigen inmiddels verwijderd te zijn.
Alexander vertelt in de tussentijd veel over zijn dagelijkse werk. Ze hebben bijvoorbeeld onlangs een AED in hun auto gekregen, omdat zij als handhavers vaak sneller ter plaatse kunnen zijn dan de andere hulpdiensten. Zowel Alexander als Maarten hebben het al vaker meegemaakt dat zij als eerste ter plaatste waren bij een reanimatie.
In de tussentijd krijgen we via de meldkamer een melding van een rode Citroën die voor een uitrit geparkeerd staat. Ter plaatse treffen we inderdaad het voertuig aan dat geparkeerd staat voor de achteringang van een café/restaurant. Helaas blijkt dat de eigenaresse van het voertuig al vaker is aangesproken op haar parkeergedrag, ook door de buurtbewoners zelf.
Alexander gaat daarom over tot het uitschrijven van een proces-verbaal. Ook maakt hij foto’s van het geparkeerde voertuig zodat hij altijd beeldmateriaal beschikbaar heeft, mocht men in bezwaar gaan. De eigenaresse reageert helaas niet op het aanbellen. Een buurvrouw die toevallig aankomt laat ons binnen, zodat we kunnen aankloppen bij de eigenaresse. Op ons kloppen wordt de deur geopend en verteld Alexander dat ze een bekeuring krijgt en krijgt ze het verzoek om haar voertuig z.s.m. te verwijderen.
De ochtend is snel voorbij, we handelen nog een aantal meldingen over o.a. overhangend groen af en gaan hierna lunchen. Na de lunch gaan we samen met iemand van de gemeentewerken een aantal adressen af waar weesfietsen geparkeerd staan. Deze fietsen zijn 28 dagen ervoor getyrapt, daarna 2 dagen gelabeld en worden nu van de openbare weg verwijderd en in een container opgeslagen. Zo worden de eigenaren nog in de gelegenheid gesteld om hun fiets binnen 13 weken op te halen tegen een betaling.
Op één van de locaties worden we door buurtbewoners geattendeerd op een voertuig dat al een jaar op dezelfde plek geparkeerd zou staan. Het voertuig heeft schade en zoals we kunnen zien aan het gras dat rondom de auto groeit, lijkt hij er inderdaad al langere tijd te staan. Alexander neemt contact op met de meldkamer om het kenteken na te trekken. Het blijkt dat de APK in mei verlopen is en dat het voertuig niet verzekerd is. Alexander neemt ook nog contact op met de Belastingdienst of zij wellicht ook nog interesse hebben in het voertuig, maar die hebben geen melding op de auto openstaan. (inmiddels is er contact geweest met de eigenaar en die heeft het voertuig verwijderd van de openbare weg)
Ook rijden we deze middag nog een ronde door het buitengebied. Het buitengebied bestaat uit de kernen Hagestein, Everdingen en Zijderveld. Ondertussen vertelt Alexander dat ze op het gebied van de Drank- en Horecawet samenwerken met 13 regiogemeentes. Met name leeftijdsgrenzen controles worden gezamenlijk opgepakt.
Als laatste rijden gaan we nog even langs bij een bedrijfspand waar onlangs na een brand een wietkwekerij gevonden is en langs een pand waar Alexander en Maarten illegale prostitutie hebben geconstateerd. Beide panden zijn door de gemeente voor een half jaar gesloten en verzegeld. Alexander rijdt er met enige regelmaat langs om te checken of de zegels nog intact zijn. Nadat dit het geval blijkt, gaan we terug naar het gemeentehuis en zit deze leuke en afwisselende dag er alweer op.
Alexander, bedankt voor het mooie inkijkje in de dagelijkse praktijk als handhaver openbare ruimte!