Duur
3 lesdagen
Lestijden
09:30 - 16:30 uur
Examen
Groepsgrootte
Voor wie is de Opleiding BOA Basis Praktijk?
De BOA Basis Praktijk is geschikt wanneer u aangesteld wilt worden als Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA). De opleiding tot BOA, de BOA Basisbekwaamheid, bestaat uit twee onderdelen: BOA Basis Rechtskennis deel 1 en deel 2 BOA Basis Praktijk.
Nadat u bent geslaagd voor zowel het examen Rechtskennis als het examen BOA Basis Praktijk ontvangt u het landelijk erkende BOA getuigschrift. Met dit getuigschrift kan de werkgever de BOA-bevoegheid aanvragen bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Wat is het doel van de BOA Basis Praktijk?
U wordt optimaal voorbereid op het landelijke BOA examen én op de dagelijkse praktijk als BOA.
Naast de relevante wet- en regelgeving, wordt veel aandacht besteed aan het oefenen van (bekeurings)gesprekken en het invullen van processen-verbaal.
Hieronder ziet u op hoofdlijnen alle onderdelen die de revue passeren.
Wat wordt er behandeld tijdens deze opleiding?
De praktijkmodule BOA Basis Praktijk (3 lesdagen) bestaat uit de volgende onderdelen:
- Wet- en regelgeving
- Invulinstructie proces-verbaal
- Gesprekstechnieken
- Benaderingstechnieken
- AB-gedrag
- Doel-Aanpak-Analyse
Gedurende 2,5 dag is er een trainingsacteur aanwezig waarmee rollenspellen geoefend worden.
De theoriemodule BOA Basis Rechtskennis
Om uw BOA bevoegheid te krijgen, moet u naast het onderdeel BOA Basis Praktijk eerst het onderdeel BOA Basis Rechtskennis te behalen. Dit onderdeel bestaat uit 7 lesdagen. Zie hiervoor de pagina BOA Basis Rechtskennis. Let op, beide onderdelen staan apart van elkaar gepland. U kunt zich per onderdeel inschrijven.
Vooropleiding en opleidingsniveau
Voor deelname aan de Opleiding Basisbekwaamheid BOA is geen specifieke vooropleiding vereist. Het opleidingsniveau wordt ingeschaald op MBO 3 niveau.
Opleidingsduur en studiebelasting
In totaal duurt de Opleiding BOA 10 lesdagen in een periode van 10 - 12 weken, dit betreft de onderdelen BOA Basis Rechtskennis en BOA Basis Praktijk. De 10 lesdagen worden klassikaal verzorgd, waarbij we uitgaan van 1 lesdag per week. De lesdagen worden gecombineerd met thuisstudie en e-learning. De mate van thuisstudie is sterk afhankelijk van het opleidingsniveau en de vooropleiding van de deelnemer. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met onze opleidingsadviseurs.
Lesmateriaal en Elektronische Leeromgeving (ELO)
Wij gebruiken het boek BOA Basis Praktijk, dat volledig op het examen is afgestemd. Het boek is breinvriendelijk opgebouwd, met korte alinea’s, veel schema’s, voorbeelden en kleuren.
Daarnaast vindt een deel van de studie plaats via de elektronische leeromgeving (ELO). De ELO biedt tal van handige zaken, zoals informatie over de opleiding, het digitale cursusboek, oefenvragen en het invul-sjabloon voor het proces-verbaal, dat zo digitaal ingevuld kan worden ter oefening en voorbereiding op het examen.
Examen
Het onderdeel BOA Basis Praktijk wordt afgesloten met het landelijke praktijkexamen van Examenbureau Toezicht en Handhaving (ExTH). U voert in twee casussen een sanctioneringsgesprek en van één van deze casussen maakt u een proces-verbaal op. Het examen duurt 60 minuten en vindt plaats in de praktijkstraat.
Nadat u geslaagd bent voor zowel de BOA Rechtskennis als de BOA Basis Praktijk ontvangt u uw BOA getuigschrift.
Bent u gezakt voor één van de examens, dan kunt u met onze Cursusadministratie een nieuwe datum afstemmen voor een herexamen.
Open inschrijving en incompany
Ieder voor- en najaar staat de BOA opleiding gepland via open inschrijving op diverse locaties en data. Iedere individuele deelnemer kan hiervoor worden ingeschreven. De genoemde opleidingskosten zijn voor onze open inschrijving en zijn inclusief:
- Inschrijfkosten
- Inschrijving voor de examens
- Klassikale lessen
- Begeleiding door de docent
- Het lesmateriaal
- De ELO
- Verwerking van de examenuitslagen
- Lunch, koffie en thee tijdens de lesdagen
Heeft u meerdere kandidaten voor de opleiding, neemt u dan contact op met onze opleidingsadviseur voor meer informatie over de incompany mogelijkheden en de daarbij horende tarieven.
Waarom kiest u voor de BOA opleiding van NIVOO?
- Uw lessen worden verzorgd door ervaren praktijkdocenten
- Hoog slagingspercentage
- Optimale voorbereiding op de praktijk
- Begrijpelijk lesmateriaal van hoge kwaliteit
- Veel oefenmogelijkheden/-vragen via onze ELO
- Zowel open inschrijving als incompany mogelijkheden
- Alles wordt geregeld, van exameninschrijving tot lunch
Vervolgopleiding BOA
Nadat u het BOA getuigschrift heeft behaald en u bent aangesteld als BOA in domein 1, 2, 3 of 4, dient u te starten met de Permanente her- en bijscholing (PHB). In vijf jaar tijd behaalt u vier modules waarna uw bevoegdheid weer kan worden verlengd. Naast de PHB kunt u ook deelnemen aan verschillende Vakopleidingen BOA voor meer kennis en vaardigheden als handhaver.