Duur
7 lesdagen
Lestijden
09:30 - 16:30 uur
Examen
Groepsgrootte
Voor wie is de Opleiding BOA Basis Rechtskennis?
Deze BOA opleiding is geschikt voor u wanneer u aangesteld wilt worden als Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA). De opleiding tot BOA, de BOA Basisbekwaamheid, bestaat uit twee onderdelen: BOA Basis Rechtskennis (7 dagen) en daarna de BOA Basis Praktijk (3 dagen). BOA Basis Rechtskennis is het theoretische eerste deel van de opleiding.
Nadat u bent geslaagd voor zowel het examen Rechtskennis als het examen BOA Basis Praktijk ontvangt u het landelijk erkende BOA getuigschrift. Met dit getuigschrift kan de werkgever de BOA-bevoegheid aanvragen bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Wat is het doel van de BOA Basis Rechtskennis?
U wordt optimaal voorbereid op het landelijke BOA examen én op de dagelijkse praktijk als BOA.
Allerlei verschillende thema's passeren de revue, zoals
- de bijzondere status van een opsporingsambtenaar en de eed/belofte die u aflegt
- de bevoegdheden van de BOA en aan welke regels u zich daarbij dient te houden
- basisbeginselen van het strafrecht: Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een overtreding en een misdrijf? Wanneer is iemand een verdachte? En wat gebeurt er als een persoon een misdrijf begaat tegen u als BOA?
Dit zijn slechts enkele onderwerpen waarin u zich gaat verdiepen. Hieronder ziet u op hoofdlijnen alle onderdelen.
Wat wordt er behandeld tijdens deze opleiding?
De theoriemodule Rechtskennis (7 lesdagen) bestaat uit de volgende onderdelen:
- Staatsinrichting en wetgeving
- De buitengewoon opsporingsambtenaar
- Ethiek
- Aangifte en klacht
- Materieel strafrecht
- Formeel strafrecht
- Het proces-verbaal
- De rechtelijke macht
De praktijkmodule BOA Basis Praktijk
Na het onderdeel Rechtskennis volgt het onderdeel BOA Basis Praktijk welke bestaat uit 3 lesdagen. Zie hiervoor de pagina BOA Basis Praktijk. Let op, beide onderdelen staan apart van elkaar gepland. U kunt zich per onderdeel inschrijven.
Vooropleiding en opleidingsniveau
Voor deelname aan de Opleiding Basisbekwaamheid BOA is geen specifieke vooropleiding vereist. Het opleidingsniveau wordt ingeschaald op MBO 3 niveau.
Opleidingsduur en studiebelasting
In totaal duurt de Opleiding BOA 10 lesdagen, verdeeld over 10 - 12 weken. Dit betreft de onderdelen BOA Basis Rechtskennis en BOA Basis Praktijk. De 10 lesdagen worden klassikaal verzorgd, waarbij we uitgaan van 1 lesdag per week. De lesdagen worden gecombineerd met thuisstudie en e-learning. De mate van thuisstudie is sterk afhankelijk van het opleidingsniveau en de vooropleiding van de deelnemer. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met onze opleidingsadviseurs.
Lesmateriaal en Elektronische Leeromgeving (ELO)
Wij gebruiken hét BOA boek, dat volledig op het examen is afgestemd. Het boek is breinvriendelijk opgebouwd, met korte alinea’s, veel schema’s, voorbeelden en kleuren.
Daarnaast vindt een deel van de studie plaats via de elektronische leeromgeving (ELO). De ELO biedt tal van handige zaken, zoals informatie over de opleiding, het digitale cursusboek, oefenvragen en toetsen over de lesstof. De vragen en toetsen kunnen zowel via de computer als via de smartphone app worden gemaakt. De cursist heeft de mogelijkheid om adaptief te toetsen; dus gericht te trainen op de kennis die nog ontbreekt, en om een memotrainer in te stellen; elke dag of om de dag, op een bepaald tijdstip, staat een korte toets klaar. Zo bent u steeds actief met de lesstof bezig en wordt de stof dieper verwerkt.
Examen
BOA Basis Rechtskennis wordt afgesloten met het landelijke theorie-examen van Examenbureau Toezicht en Handhaving (ExTH). Het is een digitaal examen en bestaat uit 50 meerkeuzevragen. U heeft hiervoor 90 minuten de tijd.
Bent u gezakt voor één van de examens, dan kunt u met onze Cursusadministratie een nieuwe datum afstemmen voor een herexamen.
Open inschrijving en incompany
Ieder voor- en najaar staat de BOA opleiding gepland via open inschrijving op diverse locaties en data. Iedere individuele deelnemer kan hiervoor worden ingeschreven. De genoemde opleidingskosten zijn voor onze open inschrijving en zijn inclusief:
- Inschrijfkosten
- Inschrijving voor de examens
- Klassikale lessen
- Begeleiding door de docent
- Het lesmateriaal
- De ELO
- Verwerking van de examenuitslagen
- Lunch, koffie en thee tijdens de lesdagen
Heeft u meerdere kandidaten voor de opleiding, neemt u dan contact op met onze opleidingsadviseur voor meer informatie over de incompany mogelijkheden en de daarbij horende tarieven.
Waarom kiest u voor de BOA opleiding van NIVOO?
- Uw lessen worden verzorgd door ervaren praktijkdocenten
- Hoog slagingspercentage
- Optimale voorbereiding op de praktijk
- Begrijpelijk lesmateriaal van hoge kwaliteit
- Veel oefenmogelijkheden/-vragen via onze ELO
- Zowel open inschrijving als incompany mogelijkheden
- Alles wordt geregeld, van exameninschrijving tot lunch